Ergonomie

Heb ik een gezonde werkplek?

Elke werknemer heeft het recht om in een gezonde omgeving te werken en elke werkgever heeft de plicht een gezonde werkplek te bieden. We kunnen de gevolgen zien bij mensen die jarenlang in een verkeerde houding werkzaamheden hebben verricht, zoals klachten van de rug, nek, gewrichten en zelfs misvormingen van de wervelkolom. Tegenwoordig is er speciaal ontworpen materiaal, maar wat als u uw bureaustoel, bureau, werktafel of computer niet goed gebruikt?

Elk apparaat of toestel heeft gebruiksaanwijzingen om het zo optimaal mogelijk te gebruiken. Meestal worden stoelen, tafels, bureaus en andere gebruiksartikelen op de juiste hoogte ingesteld, maar doordat de gebruiker niet of onvoldoende ingelicht is, wordt Ergonomiehet verkeerd gebruikt en kunnen toch klachten ontstaan. Een bureaustoel kan van de beste kwaliteit zijn en ook in de hoogste prijsklasse vallen, maar als de werknemer onderuitgezakt zit dan zullen de lichamelijke klachten blijven bestaan.

Wat is ergonomie?

Ergonomie houdt zich bezig met het ontwerpen van de omgeving, processen en werkplekken, producten of informatie waarmee wij -de gebruikers- optimaal kunnen functioneren. Het streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt gewaarborgd en bevorderd.

Ergonomie-Fokke&SukkeErgonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie is vooral gekend in arbeidssituaties. Het is immers afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het ontwerpen speelt vooral gebruiksvriendelijkheid en comfort een rol.

Downloads

Hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in?

De stoel

  • Zorg dat uw voeten plat op de grond staan.
  • Zet de rugleuning van uw stoel vast en zorg ervoor dat uw rug recht is, met voldoende steun vanaf het bekken tot uw schouderbladen.
  • Zorg dat uw bovenbenen horizontaal zijn en een hoek van 90° maken met uw onderbenen.
  • Het gebruik van een voetensteun is altijd aan te raden. Vooral als u lang achter het bureau zit of als u (te) klein bent of het bureaublad te hoog is.
  • Stel vervolgens de armleuningen in. Hierbij moeten de schouders ontspannen hangen en de ellebogen moeten een hoek maken van 90°.

Het bureau

  • Controleer de hoogte van uw bureau. Is het bureau te laag dan kunt u gebruik maken van blokken om het bureau te verhogen. Is het bureau te hoog dan kunt u uw stoel iets verhogen en gebruik maken van uw voetensteun.

Het beeldscherm

  • Plaats uw beeldscherm op de juiste hoogte. Zorg dat de bovenkant van het beeldscherm een rechte lijn vormt met uw ogen
  • Plaats het beeldscherm op een afstand van 50 tot 70 cm van uw ogen. Het beeldscherm kan een hoek maken van ongeveer 15°. Dit is om te voorkomen dat u tegenlicht krijgt op uw scherm.

Het bureaublad

  • Op uw bureaublad moet alles binnen handbereik zijn en u moet gemakkelijk met uw stoel kunnen schuiven om iets op de hoek van uw bureau te pakken.